Британската  компания British Petroleum (BP) публикува доклад в понеделник, в който се опитва

...
Британската  компания British Petroleum (BP) публикува доклад в понеделник, в който се опитва
Коментари Харесай

Търсенето на петрол ще остане високо за десетилетия

Британската  компания British Petroleum (BP) разгласява отчет в понеделник, в който се пробва да предскаже бъдещето на международния енергиен пазар, заяви в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов от Белгия, като се базира на businessam.be. Според изданието откакто Европа можеше да поддържа стопанската система си с евтини съветски изкопаеми горива в продължение на десетилетия, тя беше принудена да откри други снабдители през 2022 година

В доклада BP не единствено разказва въздействието, което войната ще има, само че обрисува редица бъдещи сценарии за международния енергиен пазар. На първо място, компанията предвижда, че войната ще има дългогодишен ефект върху международната стопанска система. Експертите напомнят, че през последните месеци Старият континент всеобщо построява инфраструктура за приемане на полутечен природен газ посредством кораби. Според критиците, обаче, това заплашва Европа да я направи подвластна от изкопаемите горива за по-дълго време.

Много от западните страни ще спрат да внасят енергийни източници от Русия заради войната. Това частично се компенсира от вноса на газ и нефт от други страни, но преходът към зелена сила, който апропо беше на дневен ред, също може да бъде преместен на назад във времето.

Независимо от това, „ черното злато “ ще играе доста значима роля в енергийния микс още дълго време.  През 2035 година светът към момента ще употребява към 70 до 80 милиона барела нефт, спрямо към 100 милиона през днешния ден.

" Петролът не се употребява единствено за задвижване на транспортни средства. Необходим е при производството на нефтохимически артикули като пластмаса и промишлени химикали, както и за изработката на бетон, стомана и доста други. Само една четвърт от целия нефт, употребен в международен мащаб, служи за задвижване на моторни транспортни средства ", припомня основният икономист на Вербовъчна разработка. Поради тази причина други организации, като Международната организация по енергетика (МАЕ), също считат, че търсенето на нефт няма да спадне доста бързо. Дори през 2050 година, когато световните излъчвания би трябвало да станат нулеви, към момента ще са нужни около 26 милиона барела годишно.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР